Schaap blog

De ooi wordt dikker, het is zover: de lammertijd is aangebroken!

De winter loopt op haar einde en de lente is in aantocht, tijd voor de lammetjes om geboren te worden! Onze dierenarts Marijke geeft u enkele praktische tips waar u op moet letten tijdens de geboorte van de schattige pluizenbollen!

Voorzie alvast een stal met droog stro. Bij beter voorjaarsweer kunnen lammetjes op de weide geboren worden. Tijdens het hele lammerproces is het van groot belang dat de ooi zo veel mogelijk met rust gelaten wordt om stress te voorkomen. De meeste ooien lammeren zonder problemen af, waardoor interventie vaak niet nodig is.

Reeds enkele uren voor het starten van de geboorte kan het opvallen dat de ooi zich afzondert, minder eet en zenuwachtiger wordt. Het echte lammerproces start bij het zichtbaar worden en/of breken van de slijmblaas (‘’haar water breekt’’). De ooi gaat regelmatig liggen & krabt met haar poten op de grond. Ze start duidelijk met persen. Na het breken van de slijmblaas, komen de 2 voorpootjes & het kopje tevoorschijn. Dit duurt meestal ongeveer een uur. Na een kwartiertje volgt in een normale situatie de geboorte van het lam. Wanneer het lam geboren is, mag u de neus & mond vrijmaken van slijmen en vliezen zodat het lam goed kan ademhalen. U mag eveneens het lam droogwrijven met stro en, indien nodig, het lam even ondersteboven houden zodat fluimpjes naar buiten komen. Benader hierbij de ooi steeds rustig. Een tweede lam volgt normaal binnen 30-60 minuten.

Eén tot twee uur na de geboorte van het laatste lam volgt de nageboorte.

Wat als het allemaal toch niet volgens plan verloopt. Wanneer moet er ingegrepen worden?

  • Perst de ooi zeer hard zonder enige vooruitgang? Dan kan het lam verkeerd liggen en/of te
    groot zijn. Hulp is nodig!
  • Ziet u maar 1 pootje of enkel een kopje? Dan kan het lam verkeerd liggen, en moet er
    ingegrepen worden. Indien u onvoldoende ervaring heeft, bel dan onmiddellijk uw dierenarts!
  • Is er een uur na het breken van de slijmblaas nog geen lammetje te zien of stopt de ooi met
    persen? Bel dan onmiddellijk de dierenarts, de geboorte verloopt niet zoals het moet.

Onze dierenartsen zijn 24/24u, 7/7 bereikbaar op +32 14 37 86 21.

Een lammering is altijd een spoedgeval! Uw dierenarts doet zijn of haar uiterste best om zo snel mogelijk bij u ter plaatse te zijn. Voorzie alvast lauw water, zeep en een handdoek.

Voor een optimale start heeft het lam biest nodig. Biest is de 1ste melk, noodzakelijk voor een goede weerstand van het lam. In de eerste 24 levensuren zal een lam zo’n 400-500 ml hiervan drinken. Indien een lam na enkele uren nog niet gedronken heeft of wat zwakker wordt, is het aan te raden om de ooi te melken. Geef het lam dan met een papfles (voor baby’s) de biest. Indien het lam niet drinkt: neem contact op met uw dierenarts. In een grotere kudde is het aangeraden om de ooi en haar lammeren enkele dagen af te zonderen voor een goede ooi-lam binding.

Succes, en leve de jeugd!