Blauwtong hangt nog steeds in de lucht!
Wat is blauwtong?
Blauwtong is een ziekte bij schapen, geiten, runderen en andere herkauwers die al enige tijd voorkomt in België en de rest van Europa. Het Blauwtongvirus dat de ziekte veroorzaakt, wordt overgedragen door knutten (muggen). Deze beestjes zijn vooral actief in de warmere periode van het jaar: vaccineer daarom al tijdig in het voorjaar! Initieel komt de ziekte uit de iets zuidelijker gelegen Europese landen. Echter door het steeds milder worden van de Belgische winters en het warmer worden van de zomers krijgen de knutten het ook naar hun zin in ons land. Na de warme winter van dit jaar is het vaccineren tegen Blauwtong dus zeker een slimme keuze!
Schapen
Bij schapen veroorzaakt Blauwtong koorts, ontstoken slijmvliezen, gezwollen en korstige neus en lippen, longontsteking en mankheid. Indien de ooi besmet wordt tijdens de dracht kan dit leiden tot misvormde lammeren en abortus. Het sterftepercentage bij schapen ligt vrij hoog. Zo kan 5 tot 20 % van de kudde sterven aan Blauwtong (aldus DGZ).
Runderen en geiten
Runderen en geiten kunnen na besmetting dezelfde symptomen vertonen als schapen, máár deze zijn milder van aard. Bijkomend kan wel de uier aangetast zijn met korstige letsels. Ook bij runderen en geiten kunnen besmettingen tijdens de dracht leiden tot aborteren of tot ernstige hersenafwijkingen bij het kalf. Het sterftepercentage ligt bij runderen lager dan bij schapen.
Wat kan u doen om uw kudde te beschermen?
Vaccineren! Reeds in het voorjaar kan er door uw dierenarts worden gevaccineerd tegen Blauwtong.